Kontaktlinser

En del personer med albinisme har god erfaring med kontaktlinser som hjelper mot lysømfintligheten. Ved årsmøtet i Kristiansand i 2010 hadde NFFA besøk av optiker Anne Kollandsrud som også har erfaring med tilpasning av slike kontaktlinser. Hun anbefaler Solar linser, som er en myk kontaktlinse med fargefilter som også fås med klar åpning til pupillen. Dvs at solfilteret ligger over iris, nettop der det sjenerende strølyset slippes igjennom fordi øyenene mangler pigment.

Forskjellige typer kontaktlinser:
· Linser med 50 % eller 70 % fargefilter med UV-filter. Merke: Lunelle Solar, Frankrike. Dette merket ble egentlig designet for mennesker som driver med aktiv sport.
· Kosmetisk linse; linsene stopper ikke lys, kun for det kosmetiske. Finnes i farger som blå, grønn, brun etc. Det er penest med spettede linser da disse gir mer liv til øyet.
- Opake linser; malt iris på en kontaktlinse. For albinisme: 2,5 mm pupill, noe særlig mindre er ikke lurt. Det foreligger ingen dokumentasjon på stabilisering av nystagmus ved bruk av kontaktlinser, men denne kan bli mindre ved bruk av linser med fargefilter.

Hjelpemiddelsentralen dekker ikke kosmetiske linser. Linser som har en ”nyttefunksjon” som linser med fargefilter, dekkes av hjelpemiddelsentralen.
Ta kontakt med din lokale optiker for å finne linser som passer til deg og ditt behov.
(Optiker Erik Wøllo i Drammen er meget interessert i linser / briller for personer med albinisme. Tlf 32 83 80 37. - kjenner ikke til , NKA-anmerkning 2011).