Du er her: Albinisme» Hva er albinisme

Sjeldent vakker

palmbilder (7).jpg Jeg var så heldig å få en velskapt datter sommeren 2002. Sanna er en sjeldent vakker jente, hun har albinisme. Med sitt platinablonde hår lyser hun opp i hverdagen hjemme og i barnehagen.

Hele dagen er det full fart, høyt og lavt, og for en som ikke kjenner henne er det ikke lett å se at hun faktisk er svaksynt. Med 10% syn finner hun fram både til småsteiner, marihøner, klatrestativ og humpedisse. Hun kan også godt gjenkjenne veien til butikken og barnehagen, og inngangspartiet hvor hun bor. I fremmede omgivelser er det vanskeligere å orientere seg, og da blir hun avhengig av en hånd å holde i. Bak en skyggelue og et par mørke solbriller kjenner vi en smart liten jente, med glimt i øyet og et smil på lur.
IMG_0757.jpg Gjennom Norsk forening for albinisme (NFFA) har familien vår blitt kjent med mange flotte mennesker med albinisme. En universitetsstudent som er flink til karate og ei tøff tenåringsjente som er gla i å ri, en mor, en kokk, en psykolog og en sauebonde som har tilbakelagt mange tusen kilometer på moped. Disse har det til felles at de skiller seg ut med sitt lyse hår. Men bak luggen er de alle helt vanlige mennesker som ønsker å bli sett og lagt merke til aller mest kun for den de er.


Nina Krøll Angelsen