Du er her: Albinisme» NFFA» Referater og årsmeldinger» På besøk hos DFFA (2006)

Lørdagen

Se bilde i orginal størrelse!
Forelesningsalen.
Se bilde i orginal størrelse!
Susanne Poulsen og Karin Olson
Etter morgenmat var det klart for orientering om VISJON strukturreformen ved Jonas Bo Hansen fra Center for små handicapgrupper.

Bakgrunnen for dette foredraget var at man i Danmark har avviklet fylkene (amt), og slått sammen en hel del småkommuner. Etter 01.01.2007 vil det bli den kommune hvor man bor, som vil få ansvaret for at man får den tilpassningen og hjelpen man trenger i forbindelse med sitt handikap. Kompetansen som i dag ligger hos amtene og hos noen nasjonale sentre skal overtaes av kommunene. Spørsmålet kan vel kokes ned til: Får den enkelte med samme diagnose like god, og lik behandling i alle kommuner i Danmark? Mye av strukturen i denne omleggingen var uferdig, men veien blir til mens man går. Det ble flere ganger vist til Norge som et foregangsland i denne sammenhengen med hensyn til struktur.

Barna/ungdom fra 10 år og oppover hadde sitt eget prosjekt ”prosjekt surprise”. Dette var hemmelig og vi fikk ikke vite hva detter var for sent på kvelden. Men det viste seg å være en musikkpedagog som tok dem med til musikkskolen i Svendborg, hvor guttene og jentene laget hver sin ”rap” til framførelse under jubileumsmiddagen. Riktig proft var det med både koreografi og musikk. De minste barna hadde diverse småaktiviteter, som tegning, leker, osv.

Etter lunsj var det ”Opplæg med motorisk udvikling v/ergoterapeut Susanne Poulsen og fysioterapeut Karin Olson fra Synscenter Rfsnæs.” Dette opplegget varte i to timer. Her fikk vi en grundig innføring om hva som kan gjøres for å stimulere sansene for å oppnå en god motorisk utvikling, hos synshemmede barn. Svimmelhet, dårlig balanse, gjentatt kvalme og bilsyke, kan være noen av tegnene på understimulering av sansene. Enkle ting man kan gjøre var f.eks å gå i trapper, klatre, gyngehest, hengekøye, dansing, husking, trampoline var noen av de metodene som ble brukt.
Så fikk vi også se og prøve en del hjelpemidler og verktøy som ble brukt for å stimulere den motoriske utviklingen hos synshemmede barn. Ulike type og størrelser av ”sitteballer” ble mye brukt til fysisk stimulering. Og så var det alt fra spesielle børster for kroppsstimulering, og dusinvis av små ”dimseting” ting til å tukle med for barnet som gir god stimulans for nervesystemet. Der var små myke piggede plastballer til å ta og føle på, og mange andre duppedingser som var myke eller harde, og noen vibrerte og andre ga morsomme lyder.